Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-09@12:51:38 GMT

آیا ارتش سودان از سیاست کنار می‌رود؟

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۴۴۳۳۹

آیا ارتش سودان از سیاست کنار می‌رود؟

رئیس شورای حاکمیتی سودان با برکنار کردن ۵ تن از اعضای غیرنظامی این شورا اعلام کرد: ارتش از روند گفت‎وگوهای سیاسی تحت نظارت سازوکار سه جانبه کنار کشیده است تا احزاب سیاسی بتواند به یک توافقی در خصوص پایان دادن به بحران کشور دست پیدا کنند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‎الملل خبرگزاری تسنیم، چند ماه قبل، سازوگار سه جانبه ( سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و سازمان بین دولتی توسعه شرق آفریقا) به منظور پایان دادن به بحران سیاسی سودان میانجیگری بین نظامیان و احزاب این کشور را به عهده گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سازوکار فشار زیادی وارد کرد تا میان سیاستمداران مدنی و نظامیان گفت‎وگوهای مستقیم برگزار شود اما جریان‎های سیاسی مهم مثل ائتلاف آزادی و تغییر و حزب امت حاضر نشدند با نظامیان دور یک میز بنشینند.

به رغم اینکه چند جلسه مذاکرات غیر مستقیم میان سیاستمداران مدنی و نظامیان برگزار شد اما مخالفت‎ها با نظامیان چنان شدید بود که تلاش‎های سازوکار سه جانبه بی نتیجه ماند وسازمان بین دولتی توسعه شرق آفریقا از این سازوکار کنار کشید.

پیش از به حاشیه رانده شدن سازوکار سه جانبه، آمریکا و عربستان میانجیگری میان ائتلاف آزادی و تغییر و نظامیان سودانی را به عهده گرفتند. این ائتلاف به عنوان نماینده مخالفان با نظامیان وارد گفت‌وگو شد و به توافقاتی دست یافت. این گفت‎وگو با مخالفت برخی احزاب سیاسی سودان مواجه شد.

در این شرایط بود که سودانی‎ها پنجشنبه گذشته تظاهرات گسترده‎ای علیه نظامیان در خارطوم  برگزار کردند.  در جریان سرکوبی ابن تظاهرات 9 تن جان خود را از دست دادند و بیش از 600 نفر هم  مجروح شدند.

ائتلاف آزادی و تغییر در اولین واکنش خود به سرکوب تظاهرات مزبور،  نظامیان حاکم بر سودان را به تخریب روند سیاسی این کشور متهم و اعلام کرد: سرکوب تظاهرات کنندگان نمایانگر عدم جدیت و اراده سیاسی نظامیان برای پایان دادن به بحران سیاسی کشور است.

به دنبال این موضع گیری ائتلاف آزادی و تغییر و توافق نیروهای مدنی در خصوص تشکیل یک دولت اجرایی، رئیس شورای حاکمیتی سودان دوشنبه هفته جاری 5 تن از اعضای غیر نظامی این شورا را از سمت خود برکنار کرد و اظهار داشت: پس از تشکیل « دولت مدنی » شورای حاکمیتی منحل خواهد شد و یک شورای عالی نظامی تاسیس می‎شود که وظیفه‎اش دفاع از سودان و حفظ امنیت کشور است.

ائتلاف آزادی و تغییر سخنان اخیر ژنرال برهان را مانوری آشکار و عقب نشینی تاکتیکی خواند و اعلام کرد: رهبر کودتا در ظاهر می‎پذیرد ارتش به پادگان‎ها باز گردد اما در عمل از این امر شانه خالی می‎کند.

به نوشته روزنامه «سودان تریبون »، یکی از رهبران ائتلاف آزادی و تغییر با شرکت در یک نشست مطبوعاتی گفت: ژنرال برهان می‌داند که سیاستمداران مدنی در خصوص برگزاری انتخابات زودرس با یکدیگر اختلاف دارند و این انتخابات در سایه ساختار استبدادی، وجود قدرت سیاسی عناصر نظام سابق و حضو گروه‎های مسلح متعدد در کشور هرگز برگزار نخواهد شد.

«عمر دقیر» کودتای ارتش علیه دولت انتقالی خارطوم در سوم آبان ماه گذشته را ریشه اصلی بحران خواند و گفت: ژنرال برهان با تصمیماتی که اعلام کرده واقعیت بحران کشور را نادیده گرفته است. به هرحال، اکنون بوی اراده مردم برای تعیین ساختار نهادهای حکومتی به مشام می‎رسد.

پیشتر « یاسر عرمان » معاون دبیرکل جنبش آزادی بخش سودان - شاخه شمال گفته بود: ژنرال برهان نامه‎ای به سازوکار سه جانبه و سایر نهادهای بین‎المللی فرستاده و طی آن وظایف شورای عالی نظامی سودان را مشخص کرده ‎است که از جمله آنها می‎توان به حاکمیت، سیاست خارجی و بانک مرکزی اشاره کرد.

« یاسر عرمان » درباره تشکیل شورای عالی نظامی گفت: شورایی که صلاحیت حاکمیتی داشته و بر نیروهای نظامی، دادستانی و قضایی اشراف و تسلط کامل داشته باشد، هرگز نخواهیم پذیرفت.

کمیته‎های مقاومت که سازماندهی تظاهرات علیه حاکمان نظامی سودان را بر عهده دارد، با انتشار بیانیه‌ای تصمیمات و سخنان اخیر ژنرال برهان را محکوم و اعلام کرد: فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیتی سودان به دلیل جنایت‎هایی که مرتکب شده بایستی تحت پیگیرد قانونی قرار گیرد و به سزای اعمال خود برسد.

در این بیانیه آمده‎است: ما به اعتراض‎های مسالمت آمیز خود تا سرنگونی ژنرال برهان از قدرت ادامه می‌دهیم.

کمیته‏ های مقاومت از ابتدای هفته جاری در سه منطقه مهم و حیاتی خارطوم اقدام به برپایی اعتصاب کرده و کمیته‎های مقاومت شهر « ود مدنی » نزدیکی خارطوم اعلام کرده‎ است: به منظور افزایش فشار علیه حاکمان نظامی در این شهر اعتصاب برپا خواهد کرد.

گروه توافق ملی که سال 2021 از ائتلاف آزادی و تغییر جدا شد و از سیاست‌های نظامیان حمایت کرد در واکنش به سخنان اخیر ژنرال برهان اعلام کرد: این تصمیمات دارای نقاط مثبت و نقاط مبهم و پیچیده‎ای است که بایستی روشن شوند.

حاکم نظامی سودان: شورای حاکمیت در صورت تشکیل دولت منحل می‌شود

دبیرکل گروه توافق ملی در یک نشست مطبوعاتی گفت: این گروه خواهان صلح و اجرایی شدن اصول دموکراتیک در کشور است لذا از گفت‎وگوهای ملی حمایت می‎کند،  به گونه‎ای که تمام احزاب سیاسی به جزء کنگره ملی ( حزب حاکم سابق ) درآن  شرکت داشته باشند.

« مبارک اردول» خواستار تشکیل یک دولت توافقی با مشارکت احزاب سیاسی شد و گفت: گروه توافق ملی به رایزنی‎های خود با احزاب سیاسی از جمله شورای مرکزی ائتلاف آزادی و تغییر ادامه می‎دهد تا اختلافات موجود حل و فصل شوند.

به دنبال سخنان اخیر ژنرال برهان، صدها تن از شهروندان  خارطوم به خیابان‎ها آمدند و با آتش زدن لاستیک و سردادن شعارهایی خواستار دوری نظامیان از قدرت شدند.

به نوشته رسانه‎های سودانی، این اعتراض‌ها نمایانگر آن است که مردم سودان به سخنان و وعده‌های فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیتی این کشور اعتمادی ندارند.

دبیرکل سازمان ملل هم در واکنش به تحولات سودان ابراز امیدواری کرد که با عقب نشینی ارتش از روند گفت‌وگوهای سیاسی فرصتی برای سودانی‌ها فراهم شود تا به توافقی دست پیدا کنند که در نهایت به برپایی ساختار دموکراتیک دراین کشور منجر شود.

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در یک نشست مطبوعاتی گفت: ما از سازوکار سه جانبه می‎خواهیم تا به روند گفت‎وگوهای سیاسی ادامه دهد و سودانی‎ها بتوانند به توافقی درخصوص انتقال ساختار دموکراتیک در کشورشان دست پیدا کنند.

وزارت خارجه آمریکا هم با انتشار بیانیه‎ای از سودانی‎ها خواست تا از طریق گفت‌وگو راه حلی برای بحران سیاسی کشور شان پیدا کند که در سایه آن سودان به سمت برگزاری انتخابات آزاد، شفاف، دموکراتیک همراه با برپایی یک دولت مدنی حرکت کند.

به اعتقاد کارشناسان تحولات سودان، هر چند که دبیرکل سازمان ملل، آمریکا و احتمالا برخی سازمان‎ها و نهادهای منطقه‎ای و بین‎المللی در کنار شماری از کشورهای جهان از کناره گیری ارتش در امور سیاسی استقبال کرده و حمایت می‎کنند ولی به نظر می‌رسد ارتش همچنان یکی از بازیگران اصلی و فعال در صحنه سودان باقی خواهد ماند البته ممکن است ارتش شرایطی را فراهم کند که سیاستمداران مدنی در بازی قدرت شرکت داشته باشند اما تصمیمات مهم به عهده نظامیان خواهد بود.

به هرحال، باید منتظر بود و دید نقش آفرینان تحولات سودان چه سرنوشتی را برای این کشور رقم خواهند زد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ائتلاف آزادی و تغییر رئیس شورای حاکمیتی احزاب سیاسی سازمان ملل گفت وگوهای سودانی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۴۴۳۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دور دوم انتخابات مجلس اهمیت زیادی دارد

مجتبی رضاخواه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، درباره آرایش سیاسی مجلس دوازدهم، اظهار کرد: یکی از دلایل اصلی اهمیت زیاد دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی آن است که روی ترکیب سیاسی مجلس آینده تأثیر زیادی دارد.

وی ادامه: در دور دوم انتخابات مجلس، ۴۵ نماینده مشخص خواهند شد که بخش قابل توجهی از آن یعنی ۱۶ نفر برای حوزه انتخابیه تهران است. عموماً نمایندگان شهرهای بزرگ مطالبات ملی را پیگیری می‌کنند و مهم است که افراد کارشناس و متخصص در مجلس دوازدهم حضور داشته باشند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: طبیعتاً این ۴۵ نفر روی کارکرد چهار سال آینده مجلس شورای اسلامی بسیار مؤثر خواهند بود، همین موضوع باعث می‌شود که مردم رغبت بیشتری برای مشارکت در مرحله دوم انتخابات داشته باشند. به هر صورت، امیدواریم که در حوزه‌هایی که انتخابات به دور دوم کشیده شده است، شاهد حضور پرشور مردم پای صندوق‌های رأی باشیم.

رضاخواه با تاکید بر لزوم توجه نمایندگان مجلس یازدهم به مسائل و مطالبات به حق مردم، گفت: طبیعتاً مجلس محل تبادل نظر و بیان نظرات مختلف است، اما مساله مهم این است که در مجلس آینده به هیچ وجه نباید به اختلافات سیاسی دامن زده شود.

وی تاکید کرد: آنچه الان مردم روی آن حساس هستند و مطالبه دارند، رفع مشکلات اقتصادی و بهبود معیشتشان است؛ بر این اساس، ما باید از مجادلات سیاسی عبور کنیم تا بتوانیم این موضوعات را به صورت کارشناسی حل کنیم. البته به نظر می‌رسد با توجه به مطالبه مردم برای رفع مشکلات اقتصادی، عموم افرادی که برای مجلس دوازدهم انتخاب شدند، این موضوع را در نظر گیرند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: علی رغم اینکه قبل از انتخابات اختلافات زیادی وجود داشت، اما فکر می‌کنم تنش‌های سیاسی در مجلس آینده کمتر خواهد بود و همین گونه هم باید باشد و نباید به تنش‌های سیاسی دامن زده شود. درباره افرادی که در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم انتخاب خواهند شد، باید به این موضوع اذعان کرد که عموم مردم به دنبال آن هستند که افراد متخصص را به مجلس بفرستند.

کد خبر 6100366 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • دور دوم انتخابات مجلس اهمیت زیادی دارد
  • اندیشکده مطالعات جنگ بررسی کرد؛ حضور ایران در آفریقا، آمریکا را ترسانده است
  • سه رکن اساسی برای اجرای سیاست های توسعه دریامحور
  • حملات موشکی و خمپاره‌ای مقاومت فلسطین به نظامیان صهیونیست
  • ضربات پیاپی حزب‌الله به ارتش رژیم صهیونیستی
  • فرار ۳۰۰ هزار نظامی اوکراینی از جنگ با روسیه
  • ویژگی‌های ژئوپلیتیکی کشورهای شیخ‌نشین؛ از اختلافات پیچیده سرزمینی تا همگرایی در ساختارهای اجتماعی ـ تاریخی
  • درگیری شدید نیرو‌های قسام با نظامیان رژیم اشغالگر در شرق رفح
  • فیلم/رضوانی: برخی‌ها فیگور ریاست مجلس گرفته‌اند اما پاپس‌ می‌کشند
  • ۴ عملیات حزب‌الله علیه صهیونیست‌ها/ گنبدآهنین هدف قرار گرفت